יום שני, 21 בינואר 2013

אז מה בתפריט?

חודש של טבעונות עבר על כוחותינו והרגשתי רצון לערוך סיכום ביניים דווקא עכשיו, למרות שעדיין לא עבר פרק זמן משמעותי מספיק. אז למה בעצם סיכום ביניים? כי אני מרגישה שדווקא בתקופה הראשונה קל להישבר ולהרגיש קושי מהותי בהסתגלות, לכן היה לי חשוב לדווח איך עברה התקופה שלי.

כאן לא תיתקלו בשום הטפות. זה נושא שאני משתדלת מאוד לא להעלות מיוזמתי לדיון, אלא אם כן שואלים אותי ואז אני מפרטת בשמחה. אין לי עניין לעורר אנטגוניזם לטבעונות, אלא רק להראות שיש מנות טעימות ופשוטות להכנה גם בז'אנר הזה, בין אם אתם טבעוניים, צמחוניים או אפילו אוכלי בשר.

עד כמה זה קשה?

התשובה הזו ככל הנראה תפתיע אתכם, אבל עם יד על הלב אני יכולה לומר שהחודש האחרון לא היה קשה בכלל, אלא אפילו קל ומהנה עבורי. אני סוף סוף מקדישה זמן לבישול ותשומת לב למה שנכנס לי לתוך הגוף. אני יכולה לאסוף מתכונים וגם לחלוק, כך שזה הפך גם לחלק מהשיח שלי במהלך החודש האחרון. בבית כל הזמן מתחשק לי לנסות תבשילים חדשים ובחוץ הכרתי בתי קפה חדשים בזכות המנות הטבעוניות שלהם. האתגר היחידי שטרם יצא לי להתמודד איתו הוא לאכול אצל קרובי משפחה רחוקים או אצל חברים שככל הנראה לא יבשלו מנה טבעונית במיוחד עבורי וזה בסדר. גם עם זה צריך לדעת להסתדר.

התגובות מסביב

גם בחלק הזה הופתעתי. ציפיתי שאמא שלי וחמותי יכריזו על יום אבל, אבל הן עיכלו את הקונספט של "לובה טבעונית" די מהר והיום הן אפילו אוספות מתכונים טבעוניים ומנסות לחשוב מה להכין עבורי בפעם הבאה שאקפוץ לבקר. כמובן שזה מאוד משמח אותי ולחלוטין לא מובן מאליו שהן מנסות. שמתי לב שהטבעונות שלי דווקא מאתגרת את מי שבאמת אכפת לו ממני ואוהב אותי, גם אם זה לחלוטין מנוגד לתפיסה שלו: נתן מנסה להכין יחד איתי בסופי שבוע תבשילים טבעוניים, חברות שולחות לי מתכונים או מידע על תזונה טבעונית והמשפחה כאמור, מנסה להסתגל לשינוי יחד איתי. "הטפות המוסר" היחידות שנתקלתי בהן היו משני מגיבים בפייסבוק וכאן בבלוג ואני מוכרחה לומר שיש לי אפס סבלנות לזה. אני לא מטיפה לכם, אל תטיפו לי- בטח לא עם כל מיני טיעונים מגוחכים כמו "זה נגד הטבע", "קופים אינם צמחוניים" והאהוב עליי: "האדם הקדמון צד ואכל בשר". כל הטיעונים הללו לא תופסים מבחינתי, אלא אם כן אתם רוצים שאצא מנקודת הנחה שמדבר איתי קוף/ האדם הקדמון. תודה.

אז מה אוכלים?

הגענו לשלב החשוב ואני מקווה שהוא יהיה מועיל לאו דווקא לטבעוניים, מהסיבה הפשוטה שיש כאן מנות שהן טעימות באופן אוניברסלי. אין הרבה אנשים שאני מכירה שהם באמת אוכלי כל, להרבה אנשים יש רגישות לחלב, חלקם לא אוהבים דגים וכו', לכן אני חושבת שחלק מהמתכונים כאן יכולים לשרת כמעט את כולם.

נתחיל מהמנה הראשונה, מרקים:



מרק בטטה וג'ינג'ר
מרק אפונה (אני טחנתי את המרק המוכן בבלנדר כי אני אוהבת מרקם קרם ושונאת את המרקם הרגיל של האפונה. הוספתי כשליש פחית חלב קוקוס כדי להסמיך את המרק וזה יצא מעדן!)
מרק עגבניות
מרק ירקות:

רכיבים-
500 ג' פטריות פרוסות
2 יחידות תפו"א גדולות
2 גזרים בינוניים
5 כפות אטריות ללא ביצים (השתמשתי באטריות דלעת, אבל הייתי צריכה לבחור אטריות קטנות יותר)
בצל אחד בינוני חתוך לקוביות
פטרוזיליה
מלח
שמן קנולה

אופן ההכנה-
1. שוטפים את הפטריות, פורסים לפרוסות ומבשלים במים מלוחים.
2. חותכים את הבצל והגזר לקוביות קטנות
3. מוציאים את הפטריות המוכנות מהמים ושומרים את המים בהם בושלו (זה הציר של המרק)
4. מטגנים את הפטריות יחד עם הבצל והגזר עם כף שמן קנולה
5. מקלפים וחותכים את תפו"א לקוביות קטנות
6. מכניסים את הקוביות למים שבושלו בהן הפטריות ומביאים לרתיחה
7. מוסיפים למים את הפטריות, הבצל והגזר המטוגנים
8. מוסיפים את האטריות ומבשלים עד שהן מוכנות
9. מוסיפים עשבי תיבול ונותנים למרק לעמוד כמה דקות

מנות עיקריות:


אורז עם בצל ופטריות (אני מכינה את האורז עם שני בצלים- בצל אחד מטוגן במחבת ובצל אחד בסיר יחד עם האורז עצמו ואני גם מוסיפה פטריות)
קינואה עם גרגירי חומוס, פטריות וגזר
מג'דרה טבעונית
פסטה ברוטב פסטו ועגבניות (אפשר לוותר על העגבניות והפקאנים)

מנות תוספת:

ירקות בתנור: אני בדרך כלל אוהבת להכין בתנור בטטה, חציל ודלעת. אני מניחה אותם על התבנית עם שמן זית, עד שהם מתרככים וזה יוצא מעדן. אם אני ממש רוצה להשקיע או למטרות אירוח, אני מכינה מטבל דמוי מיונז. הוא היה להיט במסיבת השנה החדשה שערכנו החודש.

בתור מנת צד נוספת אני אוהבת לחצות פיתה לשתיים, לפזר עליה זעתר, אורגנו, עגבניות חתוכות (אפשר גם עגבניות שרי) ושמן זית. מכניסים לתנור לכמה דקות ומוציאים כשהקצוות של הפיתות הופכות לשחומות וקריספיות.

עוד מנה שעובדת טוב היא מנת פטריות יער וטופו בפנקו. אני מכינה את שלי על המחבת אבל כדי להפוך את זה למעט בריא יותר, להבא אנסה להכין בתנור. מכינים שלוש קערות: אחת עם פנקו (או פירורי לחם רגילים) מעורבב עם מלח, פלפל ופפריקה מתוקה, אחת עם טחינה גולמית מדוללת במים ואחת עם קמח (השתמשתי בקמח חומוס אבל אפשר גם רגיל) מעורבב עם מלח, פלפל ופפריקה מתוקה. מעבירים את פטריית היער/ הטופו בכל אחת מהקערות וזורקים למחבת עד שהם תופסים קצת צבע כהה.


קינוחים

זה החלק המאתגר כי גם ב"גלגול הקודם" שלי לא התעסקתי עם קינוחים ועם אפייה, אז אני מתחילה בבייבי סטפס. אם אני רוצה חטיף מתוק, אני תמיד יכולה לשלוף מהארון שוקולד מריר 60%, שהוא ממילא המועדף עליי (מעולם לא חיבבתי שוקולד חלב) ותמרים. חמותי הגישה בתור קינוח תותים, בננות, אגוזי מלך וקצת סוכר מעל- וגם זה היה מעדן. יש גם כמובן את השוקו הטעים שלי, שעליו כבר כתבתי בפוסט הקודם. עוד אתגר שאני רוצה לנסות בעתיד- להכין פשטידות בתור מנת תוספת לארוחת הצהריים. לא חושבת שאי פעם הכנתי פשטידה בימי חיי אז יהיה מעניין.


עוגיות חמאת בוטנים
עוגיות קקאו וחמאת בוטנים

פתאום שמתי לב גם שבפיד שלי ביוטיוב צצו כל מיני הצעות למתכונים טבעוניים ממקומות לא צפויים כמו QVC ו-Modcloth, שגם זה מגניב מאוד-



לא אמשוך את הפוסט הזה עוד הרבה, רק אציין שמבחינת טייק אוואי ולאכול בחוץ, לא ניצלתי אפילו אחוז אחד בינתיים מכל המסעדות שמציעות כרגע תפריטים טבעוניים, אבל זה בסדר- בינתיים אני נהנית לאכול בעיקר בבית.

בית קפה אחד שבכל זאת גיליתי בזכות שרונה היה קפה לואיז. בביקור הראשון אכלתי שם ארוחת בוקר שהייתה מורכבת מלביבות בטטה, סלט ירוק ושלל מטבלים. אתמול אכלתי שם מנה שעדיין לא נכנסה באופן רשמי לתפריט (הם אמורים להכניס כמה מנות טבעוניות בשבועות הקרובים) אך שווה לברר אצל המלצר: זו מנת "שווארמה" טבעונית המורכבת מטופו מתובל על מצע קינואה, סלט ירוק וטחינה. זו הייתה המנה הטבעונית הטעימה ביותר שאי פעם טעמתי. ממרח השום שלהם לעומת זאת, מככב בסנדביצ'ים שאני מכינה כמעט כל ערב ולכן אתמול גם חידשתי את המלאי עם שתי צנצנות נוספות. מומלץ!


במשלוחים אני קצת יותר מוגבלת מבחינת מרחק (בודהה בר לא מדוושים עד אליי למשל) ולכן אני מזמינה בעיקר מהשווארמה הצמחונית בת"א.

14 תגובות:

  1. הפוסט הזה הגיע הכי בזמן שאפשר, כבר מזמן החלטתי שביום הולדת שלי אני עוברת לטבעונות (אחרי שביומולדת אחר הפכתי לצמחונית)והיומולדת כבר כמעט כאן..
    תהיתי איך לעבור לתזונה טבעונית באופן מבוקר שלא ישאיר תקופת הסתגלות ארוכה מדי של אכילת לחם ואבוקדו בלבד, למרות שכבוד של הסנדוויץ אבוקדו במקומו מונח... אז המתכונים האלו יכנסו בימים הקרובים לתקופת תרגול ולמידה, תודה. תמיד אשמח לשמוע על עוד מתכונים טבעוניים קלים ומזינים =)

    השבמחק
    תשובות
    1. אכלתי סנדביצ'ים יותר מדי זמן, אל תיכנסי לשם אפילו. הטיפ היחידי שלי הוא שתתחילי מהמתכונים שנראים לך הכי קלים והכי ברי ביצוע (וכל מה שמופיע כאן בפוסט הוא קל מאוד ברמת הביצוע) ומשם כבר תגלגלי. זה פשוט למדי ברגע שנכנסים לזה. בהצלחה ואם יש לך שאלות ספציפיות, אני בפייסבוק :)

      מחק
  2. נשמע שהיה לך חודש טעים ובריא ומגניב ממש :)
    אני מקנאת! אני רוצה לחזור לטבעונות אבל בגלל חוסר בזמן פשוט אין לי איך לעשות את זה. אז אני משתדלת כשאני יכולה להפחית במוצרים מן החי, אבל...זה לא מספיק כדי לנקות את המצפון...מה גם שהשרימפ כרגע דורשני במיוחד....

    השבמחק
  3. אבל אני כן אפנק במתכון מעולה מ"הבישול הצמחוני של על השולחן" - אחד המתכונים האהובים עליי וגם על בעלי הקרניבור:

    החומרים ל-8 בורגרים קטנים (או 6 גדולים):
    1/2 כוס שמן זית
    1 בצל סגול קצוץ דק
    1 פלפל אדום קצוץ דק
    1/2 פלפל צ’ילי טרי, ירוק או אדום, קצוץ דק
    1 שן שום קצוצה דק
    2 קופסאות שימורים של שעועית שחורה, מסוננות
    גרעינים מקלח תירס אחד (או 1/2 כוס תירס משימורים)
    3/4 כוס פירורי לחם
    1/2 כפית כמון טחון
    2 כפות כוסברה או פטרוזיליה קצוצה
    1/2 כף מלח
    1/2 כוס קמח לטבילה

    ההכנה:
    1. מחממים 3 כפות שמן זית במחבת על להבה בינונית ומאדים בצל, פלפל אדום וצ’ילי במשך
    כ-10 דקות, עד שהתערובת מזהיבה ונוזלי הירקות מתאדים. מוסיפים שום ומטגנים כדקה נוספת, עד שהוא מתחיל להזהיב. מסירים מהאש ומעבירים לקערית.
    2. מועכים שעועית למחית אחידה בקערה גדולה ומוסיפים את הירקות המטוגנים. מוסיפים תירס, פירורי לחם, כמון, כוסברה ומלח ומערבבים.
    3. מפזרים קמח בצלחת. יוצרים קציצות שטוחות מהתערובת וטובלים בקמח משני הצדדים.
    4. מחממים כף שמן זית במחבת על להבה בינונית וצולים 2 קציצות משני הצדדים, עד שהן משחימות. חוזרים על הפעולה עם שאר הקציצות, כף שמן זית לכל 2 קציצות.
    5. מגישים בתוך לחמנייה עגולה מתוקה עם קטשופ, מלפפון חמוץ, עגבנייה, חסה

    השבמחק
  4. וואו, זה עשה לי תיאבון :P

    השבמחק
  5. אגב, אני בד"כ מכינה עם פטרוזיליה ולא כוסברה, צ'ילי מיובש (כי בחיים לא קניתי טרי) - חצי כפית, ויותר שמן ממה שהם כותבים - הקציצות סופגות אותו אז לא להתבייש מדי :)

    השבמחק
  6. גם אני משתעשעת ברעיון הטבעונות. בינתיים מסתפקת בהפחתה משמעותית מאוד של מוצרים מן החי.
    רציתי לשתף מתכון מאוד מומלץ וטבעוני כמובן שכל מי שטעם התלהב (וגם פשוט). רק חבל ששכחו לציין שצריך לאפות את הבטטה לפני שמוסיפים אותה.
    http://www.mako.co.il/food-recipes/recipes_column-hospitality/Recipe-36c292336036931006.htm
    זה הלך אצלי אחלה עם קציצות עדשים וקינואה שהכנתי, אבל הן היו כבר קצת יותר עבודה. אם תרצי אוכל לשתף גם את המתכון ההוא.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה על הטיפ, מעצבנים המתכונים שמשמיטים שלבים. בתור מבשלת מתחילה, זה לא מובן מאליו מבחינתי ואני חייבת שהכל יהיה כתוב במסודר במתכון. בכל אופן, המתכון נראה מעולה!

      מחק
  7. הוספתי לבוקמרקס שלי בנושא אוכל! לצערי כל מה שמכיל לחם/ קמח/ פרורי לחם אני לא יכולה להכין בבית כי אז אאלץ לרדת על סירים שלמים לבדי אבל המרקים-אורז-קינואה נשמעים מעולים ובהחלט אנסה אותם בקרוב!

    השבמחק
    תשובות
    1. מרקי האפונה והדלעת טעימים ביותר, מומלץ בחום :)

      מחק
  8. תמיד כיף לקרוא פוסטים על אוכל!
    לא צמחונית או טבעונית אבל מאוד נהנת מאוכל כזה, ביתי משהו ולא מורכב להכנה.

    השבמחק
  9. אני מאוד בעד התזונה הטבעונית ולצערי הרב עדיין לא מסוגלת להמנע לחלוטין מביצים ומחזה עוף מידי פעם (בעיקר בשביל החלבונים).
    בכללי אני יכולה להגיד שהמטבח שלי מאוד צמחוני ופירות וירקות הן מרכיב בסיסי אצלי בכל ארוחה ובכל נשנוש. מוצרי חלב אני כבר הרבה זמן לא צורכת מסיבות בריאותיות ויכולה להודות שזה עושה לי רק טוב.
    יש לי כמה מתכונים להעביר לך, אם תרצי.
    כמובן שמאמצת כמה משלך, עשית לי חשק!
    כל הכבוד על השינוי והמון המון הצלחה.

    השבמחק
  10. בכלליות אני חושבת שזה ממש כיף לדעת בדיוק מה נכנס ומה לא למערכת שלנו... היא תגמול לך על זה בעתיד.
    האוכל נראה מגרה מאוד! וממש לא נראה כי את גוועת ברעב... מאחלת לך קלילות כזו גם בהמשך הדרך.

    השבמחק
  11. פוסט מעולה, האוכל נראה מעולה והנה קישורים מועילים לטבעונים בתחילת דרכם:
    http://www.gary-tv.com/garymain/?page_id=44

    השבמחק

Template Design By Baby in Heels
Back to Top